Yurtdışı Yaz Okulları Merak Edilenler

Yurtdışı Yaz Okulları Merak Edilenler görseli

Pasaport Alım İşlemleri nelerdir?

Pasaport alım işlemleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlğğünce yapılmakta olup https://randevu.nvi.gov.tr/  sitesinden detaylı bilgi alabilirsiniz. Başvurularının yurtiçinde istisna durumlar dışında ortalama olarak 5 – 7 günde sonuçlandırılması öngörülmektedir. Bireysel ve Grup Yaz Okulu Programlarında pasaport başvuru bedelleri öğrenciye aittir.

Programa Katılım Şartları nelerdir?

Yaz Okulunun kabul ettiği yaş grubu aralığında olmak programa katılmak için gerekli olan tek şarttır.

Yolculuk Nasıl Gerçekleştirilir? 

Bireysel Yaz Okulu Programlarında öğrencilere program tarihlerine uygun bilet alternatifleri sunulmakta olup satın alma kararı velilere bırakılmatadır. Bireysel programda öğrenciler bireysel olarak seyahat edip havaalanından okul yetkililerince karşılanmaktadır.  Grup Programlarımızda ise aksi belirtilmediği müddetçe biletler program ücretine dahildir. Öğrencilerimiz direkt olarak uçuşlarını gerçekleştireceklerdir. Havaalanı şirketi olarak ise aksi talep edilmedği müddetçe THY tercih edilmektedir.

Yaz Okulu Öğrencileri Yanına Neler Almalı?

Giderken yanınıza diş fırçanız, özel temizlik setleriniz, özel elbiseleriniz, sözlük veya aklınıza gelen diğer özel eşyalarınızı alabilirsiniz. Türkiye’de kullandığımız elektrik fişleri Amerika, İngiltere gibi ülkelerde aracısız kullanılamaz. Voltaj İngiltere’de 240V’tur, cihazlarınızı bu voltajda rahatça kullanabilirsiniz fakat priz sistemleri farklıdır ve prizler arası uyumu sağlayacak olan ara kitler Londra’da 2 Sterlin karşılığında pazarlarda satılmaktadır. Yaz ayları olmasına rağmen hava her zaman değişebilir. Soğuk olmamasına rağmen bazı günler serin ve yağışlı geçebilir. Ayrıca, öğrenciler farklı spor etkinlikleri ve gezilere katılacakları için farklı giyim eşyalarını yanlarına almalıdırlar. Bunlardan bazıları: En az 7 çift çorap, 1 çift spor ayakkabısı, 1 çift ayakkabı, 1 çift yazlık terlik, 2-3 adet short, 2-3 adet pantolon, 10 çift iç çamaşırı, 6-7 adet T-shirts, 2 adet kazak veya sweatshirts, 1 adet mayo, 2 adet havlu ve 1 adet banyo havlusu, yağmurluk, baharlık bir mont, spor sırt çantası, diş macunu ve fırçası, el ve banyo sabunu, şampuan, şemsiye.

Yanınıza alacağınız eşyalar fazla ağır olmamalıdır. Yurtdışı uçuşlarında ortalama 20-23 kilo bagaj ağırlık hakkı vardır. Ayrıca 7 kiloyu geçmeyecek küçük bir el çantası bagaja verilmeden uçağa alınabilir. Aslında her havayolunun kendine göre belli standartları bulunmaktadır. Bu nedenle kilo limitleri için uçak biletleri üzerinde yazılan esaslar dikkate alınmalıdır.

Çocuğuma ne kadar CEP HARÇLIĞI vermeliyim ve bu cep harçlığını kim taşıyacak? 

Yaz Okulu programlarında öğrencilerin yeme, içme ve gezi masrafları program ücretlerine dahildir. Ancak günlük basit harcamalar (kola, çikolata, hediyelik eşya vs) için öğrencilerin yanlarında haftalık ortalama 100 Pound bulundurmaları tavsiye edilir. Birçok okulda öğrenciye kasa hizmeti sunulmaktadır. Bizlerin talimatı ile öğrencinin toplam harçlığı yanında konaklayacakları ailelere veya okul yurtlarında yetkili kişiye imza ile teslim edilip her gün öğrenci çıkarken sadece o gün harcayacağı miktarı yanına almaktadır. Böylece, hem parayı kaybetme riski ortadan kalkmış, hem de öğrencimiz fazla harcamamış olur. Arzu edilirse sizlerin istekleri doğrultusunda küçük öğrencilerimiz için grup liderlerimiz öğrencilerin paralarını teslim alıp, günlük ya da haftalık olarak eşit miktarlarda kendilerine de verebilirler.

Grup Programlarındaki GRUP LİDERİ’nin sorumlulukları nelerdir ve kimler grup lideri olabilir? 

Okullardan grubun başında gelecek öğretmenin mutlaka öğrencileri ve ailelerini seyahatten önce tanıması ve irtibat telefonlarını alması gerekir. Öğrencilerin listesi, özel bilgileri ve İngiltere’de kalacakları aile detayları grup liderinde bulunmalıdır. Grup liderinin pratik İngilizcesinin olması da çok önemlidir. Grup lideri İngiliz yasalarına göre 16 yaşından küçük öğrencilerin yolculuk ve İngiltere’deki sure boyunca güvenliğinden birinci derecede sorumludur. Öğrencilerin zorunlu saatlerde okula varmaları, programlara katılmaları ve ailelerine zamanında varmaları hususunda grup lideri sorumludur. Öğrenciler ile program sorumlulukları arasında iletişimi birinci derecede grup lideri sağlamalıdır. Grup lideri, İngiltere’de bulunduğu süre içinde tam yetkilidir. Programın saat ve gününde değişiklik yapma, grup içinde huzursuzluk çıkaran, grup düzen ve ahlakını bozan öğrenciyi Türkiye’ye iade etme ya da özgürlüklerini kısıtlama haklarına sahiptir. Grup liderinin yanı sıra grubun rehberi, temsilci okul öğretmenleri günün 24 saati gurubun başında olacaklardır. En küçük bir sorunda liderlerimiz ve İngiliz koordinatörlerimiz anında müdahalede bulunacaklardır. 16 yaş altındaki öğrenciler grup liderlerinin refakatine verilir. Bu öğrencilerin para, pasaport, kimlik gibi önemli belgeleri ilk günden grup liderinin ve okul öğretmenlerinin güvencesi altına alınır.

Öğrenciler ile İLETİŞİM nasıl sağlanacak? 

İngiltere ve İrlanda programlarına katılan öğrencilere o ülkenin sim kartları ücretsiz olarak sunulmaktadır. Bunun yanı sıra öğrenciler kendi cep telefonlarını da kullanabilirler. Ayrıca acil durumlar için okul ve konaklama iletişim numaraları tarafımızca sağlanmaktadır. Birçok yaz okulu merkezinde ortak alanlarda wi fi hizmeti sunulmakta olup öğrenciler internet üzerinden de aileleri ile iletişim kurabilirler. Telefon kartınızın yurtdışı kullanıma açık olup olmadığını lütfen kontrol edin.

Öğrencilerin GÜVENLİĞİ nasıl sağlanacak? 

Güvenlik Yaz okulları merkezinin en hassas olduğu konulardan birisidir. Yurtlar 24 saat rehber öğretmen ve güvenlik görevlilerinin denetimi altındadır. Aile yanında konaklayacak öğrenciler ise ailelerin denetimindedir. Aileler, okullarımızın konaklama departmanları tarafından özen ve dikkatle seçilmiş güvenli, kötü huyu olmayan, çocuklar ve gençlere yakın ilgi gösteren, anlayışlı, sorumlu, hoşgörülü kişilerdir. Ailelerimizin büyük kısmı emekli çiftlerden oluşur. Öğrencilerimizin konakladıkları ailelerin güvenilirliği velilerin en çok merak ettiği konudur. Londra’da programlarımızı yürüttüğümüz aileler bizlerin birer dostudur. Her aile misafir ettiği çocuğu, ailenin bir ferdi olarak kabul eder. Bu aileler sadece Türk değil, tüm dünya ülke çocuklarını misafir etmişlerdir ve halen de etmektedirler. Aileler, misafir ettiği öğrenci hakkında her gün bölge koordinatörüne rapor verir ve çocuklarla o denli kaynaşırlar ki, ayrılık zamanı gelip çattığında sergilenen tablo her şeyi net olarak sergiler.

Öğrencilerin YEME – İÇME durumları nasıl olacak?

Öncelikle her öğrenci yemeklerin bizimkiler kadar lezzetli olmadığnı kabul etmelidir. Kahvaltı, genelde çay, tost, süt, portakal suyu, mısır gevreği, reçel, tereyağ, kızarmış ekmek ve meyveden oluşur. Öğle yemeklerinde ise ya packed-lunch denilen sistem uygulanır, aileler, öğrenciler okulda oldukları için yanlarına, tavuklu, ton balıklı, peynirli, sandviç veya pizza, meyve suyu, çikolata, kek, kraker, meyve gibi yiyecek ve içecek bulunan paketler hazırlarlar veya öğlen yemekleri okulda sıcak bir şekilde sunulur. Aileler öğrencinin yemeklerde domuz eti yemeyeceği konusunda bilgilendirilmiştir. Akşam yemeklerinde asla ekmek yeme alışkanlıkları yoktur. Yurtta Tüm öğünler açık büfedir. Domuz etli yemekler ayrı bir masada verilmekte ya da üzerinde yazmaktadır. Ana yemek platformunun yanında açık salata büfesi yerine göre çorba, meyve standı vardır. Yemeklerin yanında içeceğiniz Kola, Meyve Suyu, kahve ya da çay standı bulunmaktadır.

KONAKLAMA hakkında daha detaylı bilgi verir misiniz? 

Aile yanı konaklama ve yurt konaklama merkezlere göre değişkenlik göstermekle birlikte mevcuttur. Yurtlarda odalar 2 ya da 4 kişilik olmaktadır. Tek kişilik oda isteğinde ek ücret alınmaktadır. Kızların ve erkeklerin kaldıkları yerler ayrıdır. Aileler anketleri incelerler ve kendilerine en uygun yapıda olan öğrenciyi seçerler. Böylece aile öğrenciyi gelmeden önce aşağı yukarı tanımış olur. Bu sistem tamamen aile uyuşması sorununu ortadan kaldırır. Yine de bir anlaşmazlığın yaşandığı bir ortamda, geçerli nedenleri bulunursa, öğrencinin ailesi değiştirilir. Aile yanında kalan öğrencilerimizin çamaşırları aileler tarafından yıkanacaktır. Yurtlardaki öğrencilerimiz de 2 Sterlin ve 2 Dolar karşılığı çamaşırlarını istedikleri zaman otomatik makinelerde yıkayabilecekler, kurutma makinelerinde de anında kurutabileceklerdir. Bir bütün gün çamaşırlarının kurumasını beklemeleri gerekmemektedir. Öğrenciler sadece okulun belirleyeceği konaklamada kalabilir. Grup halinde giden öğrenciler farklı yani akraba tanıdık vs. yanında konaklayamaz. Program buna izin vermemektedir. Böyle bir olay öğrenci, grup liderinin kontrolünden çıkacağı için bazı sakıncalar doğurmaktadır. Bu durumda tam yoğunlaşma sağlanamadığı için öğrencinin dersleri olumsuz etkilenir. Gruptan ayrılan bir öğrenci, aynı zamanda grup liderinin de konsantrasyonunu etkilemektedir. 

Öğrenciler konaklamayacakları aileye HEDİYE götürmeli midir?

Elma çayı, baharat, elişi, tekstil ürünleri, özellikle Türkiye’ye özel süs eşyaları örneğin nazar boncuğu, tesbih, bakır üzeri işlemeler, çarık, fes, sepet, gibi turistik bölgelerde görmeye alıştığımız parçalardan bir iki tanesi onlar için ilginç hediyeler olacaktır. Fakat hediye götürme zorunluluğu yoktur.

HAVA DURUMU nasıl olacak?

Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında hava oldukça sıcaktır ve yakıcı bir güneşi vardır. Bunların ışığında, İngiltere’de yaz aylarında hava sıcaklığı 25-30 derece arasında olmakla birlikte her zaman için yağmur yağabileceği göz önüne alınarak t-shirt, şort, spor giysiler, spor ayakkabı yanı sıra hafif kazak ve yağmurluk getirilmesi tavsiye edilir.

GEZİLER hakkında daha detaylı bilgi verir misiniz?

Grubun dışında gezmeniz ancak aile yanında kaldığınız takdirde ve aileyle birlikte olduğunuz takdirde mümkündür. Haftanın belli akşamları okulla beraber geziler olacaktır. Bunun dışında eğer aileyle kalıyorsanız vaktinizi onlarla geçirecek; yurtta kalıyorsanız arkadaşlarınızla beraber olacaksınız. Bazı akşamlar film gösterisi bazı akşamlar müzik ve eğlenceler olacaktır. Eğer planlarında varsa tabii ki götürürler. Bu genelde akraba ziyareti veya yakın bir kasabaya gezi biçiminde gerçekleşmektedir.

Öğrencilerin eğitim göreceği SINIFLARın özellikleri nelerdir ve EĞİTİM tarzı nasıldır?

Okulda sabahtan öğlene kadar sınıf içinde günlük 3 saat ders verilmekte, öğleden sonraları ise diğer öğrencilerle birlikte öğretmenler eşliğinde aktivite ya da gezi yapılmaktadır. Sınıflar tamamen karma olmaktadır. Öğrenci sayısı, sahip oldukları İngilizce seviyesine göre değişiklik gösterir. Öğrenciler sınıflara yerleştirilmeden önce bir seviye tespit sınavı yapılmaktadır. Bu sınav sonucuna göre öğrenciler karma olarak sınıflara alınır ve seviye grupları oluşturulur. Arkadaşlarınız ile aynı sınıfta olmanız arkadaşınızla aynı İngilizce seviyesine sahip olmanıza bağlıdır. Sınıf düzenlemeleri seviye saptama ve sözlü sınavlarından sonra yapılır.  Herkesle kısa sürede kaynaşmak mümkündür çünkü tüm aktivitelere beraber katılacaksınız. Çok önemli bir mazeret olmadıkça derslere girmemek eksi bir puandır. Herkes derslerine devam etmek zorundadır. Çünkü dersler zincir şeklinde ilerler. Bir eksik gün, ertesi günün dersini anlama zorluğu getirir.

Öğrencilerin İNGİLİZCE SEVİYESİ ne olmalıdır? 

İngilizcenizin zayıf olması son derece doğal bir olaydır. Zaten programın amaçlarından en önemlisi de İngilizce bilginizi geliştirmektir. Bu konuda öğrencinin can simidi küçük bir sözlüktür. Bu şartlarda öğrenilen İngilizce kesinlikle kalıcıdır. Çünkü iş başa düşmüştür. Kendinden başka kendisine yardım edecek biri yoktur. Ayrıca İngiliz aileler de bu konuda tecrübe sahibidirler. Sizlerle tane tane konuşarak sohbete başlarlar ve İngilizce seviyeniz hakkında bir fikir edinmeye çalışırlar. Gerisi zaten kendi kendine gelecektir. Bunu görecek ve yaşayacaksınız.

Uyulması gereken KURALLAR nelerdir? 

Uyulması gereken 5 ana kural vardır.

Sessizlik: Gürültü yapmamanız gerekir. Toplu taşım araçlarında rahatsız edecek şekilde yüksek sesle konuşmak kabalık sayılır.

 

Dakik olmak: Sisteme ayak uydurabilmek için kesinlikle dakik olunmalıdır.

 

Temizlik: Ter kokmak, yıkanmamak, banyoyu pis bırakmak, odayı toplamamak büyük bir hatadır ve kötü bir imaj yaratır.

 

Nazik ve saygılı olmak. Metrolarda ve otobüslerde öncelik daima özürlü, yaşlı ve inen yolcunundur. Karşıdan karşıya geçerken daima yaya geçidinden geçmek gereklidir.

 

Hareketlerde hızlı olmak: Görülmesi gereken yerlere daha erken varabilmek için zaman kaybetmeden hızlı bir şekilde hareket etmemiz gereklidir. Özellikle metrolara ve trenlere iniş ve binişler kalabalık olmayan bir istasyonda ortalama 10 saniye ile sınırlandırılmıştır. Güvenlik her zaman ön plandadır. Zaten öğrencilerimiz daha ilk günlerinde tüm anlattıklarımıza şahit olacaklardır. Bu nedenle güvenlik kurallarına da dikkat etmek gerekecektir. Grup ile gezerken gözünüz daima grup liderinin taşıdığı bayrakta olmalıdır.

Yurtdışı Yaz Okullarında En Popüler 5 Ülke